9/12/13

Mangsa Banjir (PENGAJARAN)


bismillah..

hari ni ina rasa bengang je dengan segelintir manusia yang pentingkan diri sendir. (pagi2 lagi dan sakit hati).  ceritanya macam ni.. pagi takdi otw nak dtg kerja ina dengan la radio THR gegar. siaran pagi THR gegar ni melepaskan geram bersama ABG NASA. ramai org yg melepaskan geram pasal bantuan banjir xsmpai kat diorang, smpah sarap dan otherss tapi semua pasal banjir..

ok firstly, ina pun rasa nak lepas geram la sekarang ina. kepada magsa2 bencana alam.. ni semua ujian allah ta'ala pada kamu ok!!!!!!!!!... 

1. makanan xsmpai pada yg sepatutnya 
* mcm mana makanan nak smpai kalau pihak berwajib suruh u ollz pindah ke pusat pemindahan u xnak. makanan hanya disediakan pada mangsa2 yg ada kat pusat pemindahan sahaja. (xkan la ATM nak round berpuluh kampung tu sebab nak agihkan makanan. ATM pun tahu rasa penat)

2. alasan pusat pemindahan kotor
*sapa yg buat kotor?? tikus ataw kucing... of cos manusia dear.... kalau u ollz xbuang smpah merata2 xkan kotornya tempat tu... ingt, klaau sikap kerjasama kita amalakan pasti semuanya ok dan bersih...cuba la kerah tenaga sikit.... tahu, semua penat. tapi kesihatan anada bergantung pada persekitaran anda juga...

3. Sukarelawan jadi kuli
*ape ni..... dah nama sukarela xkn diorang nk buat semua untuk u olzz... fikir la diorang buat kerja tanpa minta sekeping pun notes...xkn diorang jadi sukarela smpai mkn minum korang diorang yg kene buat... ape ni???? xsalah rasanya kalau tlog diorang dan meringankan lagi kerja diorang. yes betul diorang buat dgn ikhlas.... tapi fikirla diorang buat untk apa?? utk siapa.?? kalau bukan diorang, sape nak push up bagi bantuan.. minta dengan rakyat dan derma sana sini for u ollz juga... nauzubillah..besar jasa seorang sukarela ni... 

sama2 la kita muhasabah diri. ni semua ujian allah kepada hambanya.. dan renung2kan kenapa allah timpakan musibah pada kita???

ina xnk ambil contoh orang lain utk diberi pedoman. ina ambil saudara ina yg tinggal area kuatan. family dia sekarang ada kat pusat pemindahan. kenapa ina sentuh pasal dia??? sehari selepas banjir melanda kuantan dan rumahnya ditenggelami air hanya bumbung je yg kelihatan, saudara ina telefon mak dia kat kelantan. mak dia tu tok sepupu ina... saudara ina call mak dia sebab nak mintak no akaun. utk ape???? dari dulu smpai sekarang saudra ina ni xpernah bagi duit kat mak dia mahupun ayah dia.. tapi yg terkejutnya, beberapa hari lepas dia cakap nak masukkan duit.. nauzubillah.. adakah allah dah bukakan pintu hatinya??? hanya allah yg maha mengetahui.... (mungkin kebetulan, atawpun hidayah)...

setiap insan ataw hambanya akan diuji allah ta'ala... maka terima lah ujian itu dan jgn cepat mengeluh. ujian kecik mahupun setinggi gunung, itulah ujian iman kita... allah xkn uji kita dengan suatu ujian itu jika kita xmmpu hadapinya.. wallahualam.. 

(jgn lupa tonton PENCETUS UMMAH DI ASTRO OASIS PADA HARI KHAMIS)

~wasalam~


Tiada ulasan :

Catat Komen

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)