12/02/14

Dilema 107 Days to Go


bismillah...

blog update lagi.. waa.. nervous sesangat dah ni.. macam esok nak kahwin. padahal 100 hari lagi. hahhahah.. mungkin B2B yang lain pun rasa mcm ina rasa kan. hurmmm ya'allah. bila semak cheacklist dalam diari, macam xbanyak dah. tapi bila tengok checklist orang lain dan dibandingkan macam banyak lagi. hahhahaa..

screenshort #via tablet

ha... ni checklist terbaru tgok tarikh pun dh thu kan... ni diari on fon. on book tak tergamak nak ambil gambar. sebab housemate ina cakap mcm tulisan doktor, and dia try baca langsung xfaham. hahahahhaha...(doktor la sangt!!!!!)

yang ina list kat atas tu, benda yang need tu ready early. sebab kalau last minute nanti xsempat nak handle. kalau boleh, seminggu nak kahwin tu, ina xnk fikir pape. kalau boleh jugak, fon mode silent.. boleh ke gitu?? hurmmmm xnk bagi serabut kepala la, nanti hilang seri pengantin... "cewah". hahahahhaa

dilema yang ina tulis pada tittle entry tu, bukan pasal checklist kat atas tu, tapi dilema nak pakai hiasan kat atas kepala... ada sesetengah pengantin, xpakai pape sebab beads on shawl or tudung dah heavy. so, xperlu kot nak tambahkan lagi bling2 kat atas kepala tu. nanti crowded lagi nampak serabut.

ha macam ni la maksud ina... waaahh nampak heavy beads sungguh veil irma tu kan.

so, macam irma punya konsep, dia dh xpakai crown. nmpk xserabut kan.... hakikatnya, kalau pakai crown pun cantik, tapi tengok keadaan la sesuai x. 

kalau yg simple, xserabut kepala dan xberat. ina decide nak pakai shawl labuh nanti kahwin. so, xnak la nanti bila pakai shawl rasa rimas. shawl ni, kalau yg lebut, flowy memang xpanas kan.. takut jadi panas bila berat dan bersarat kat atas kepala...hehehhe

kalau macam kat bawah ni ina suka. simple tapi still nmpk cantik je..
cantikkan?? simple sangat2. veil dia pun xbersarat. ina suka!!!!!!!!!!!!!!!!!hehehe

berbalik kepada persiapan ina, malam akad nikah, ina tempah baju nikah dengan butik KSY. veil pun dengan butik tu juga. sebab senang nak match. cuma shawl ina handmade by self or DIY sebab ina nk buat labuh dan ikut suka hati ina. (sebab lepas ni boleh pakai buat g kerja pulak)... 

baju bertandang pula, ina beli dress ready made kat butik SALSABEELA. page butik ni, memang banyak dress and koleksi jubah muslimah yang mengikut syariat islam. veil pula ina handmade sendiri. dari segi beads+lace dan touchup by self je. ala, bukan susah, buat simple2 je. i'allah nanti ina update pasal veil yang ina DIY tu. shawl bertandang pun, ina DIY juga. potong halfmoon then pergi jahit tepi. siap!!!!!!!!!!

untuk majlis persandingan(xbersanding pun hakikatnya) pula, dari segi baju, aksesori dan kelengkapan pengantin semua BRIDAL MANJA yg readykn. ina just tggu dia buatkn je. but!!!!!!!!shawl ina handmade sendiri.why???? sebab ina perasan kebanykkn bridal dia suka pakai inner then masukkan dalam baju. am i right?? for surenya, boleh tgok kat google image. hahahahhaa. so, ina decide masa bertunang lagi, memang ina nak pakai shawl labuh.. 

untuk aksesori atas kepala, ina kene cari sendiri untuk majlis akad nikah dan bertandang. sebab ina xambil pakej untuk majlis tersebut. ina cuma ambil untuk hari bersanding je (hakikatnya xbersanding pun). jimat la katakan.. hehhe. mekup?? ooohhh mekup untuk akad nikah termasuk dalam pakej bridal manja. tapi, ina kene g sendiri umah MANJA. xpe la, sebab dekat je pun....

untuk bertandang, mekup by self. sebab tu sekarang cam rajin je tgok mekup on you tube.. hahahah. ina just nk simple je, sebab keluarga sebelah tunang ina agak alim sedikit..(tunang ina xpun). hehe. so, mekup biasa2 sudah!!!!!!!!!!!!!

hiasan atas kepala, ina terfikir nak pakai flower crown. pernah tengok??macam kat bawah ni la.
kenal x sape ni??? hehehhe ni la dia irine. blogger terkenal... cantik sgt2 dia. yang kecik tu baby FM (fiska medina)

flower crown yang irine pakai tu telah membuka hati ina untuk pakai waktu akad nikah dan bertandang. tapi persoalannya, adakah sesuai ke??? "boleh comment"

harga pun murag dari crown ratu tu. murah sesangat2. xpercaya tengok gambar bawah
percaya x??? berganda2 murah dari crown ratu tu. jimat!!!!!!!

so, kesimpulannya, ina blurr lagi nak pakai ke x.....dilema sesangat!!!!!!!!!!!

itu bab aksesori, ni pasal bab guestbook conner plak. ina tengah cari easel. kenal x easel??? eh xkenal... hadoi, ina pun baru kenal je... hahahahaahha. easel ni macam gambar kat bawah ni
yg kayu tu easel.

ina nak cari untuk buat decoration guestbook conner nanti. sebab mounting board dh lama siap. cuma nk letak tu xthu gayanya macam mana. nak gantung or, tampal. so, bila try servey, cantik pulak letak atas easel ni. macam nak melukis pun ada.. hahahahha.

ada orang bagi tahu ina, kat daiso ada. murah sangat... tapi yg menjadi masalah pada ina sekarang, kat KELANTAN mana ada kedai DAISO .. huhuhuhu..

help me blogger dari kelantan. kat mana boleh beli benda alah ni!!!!!!!!!!!!!!!!!

help!!!!!!!!!help!!!!!!!!!help!!!!!!!!!!!

shawl akad nikah
shawl bersanding
shawl outdoor
shawl bertandang

alhamdulilla bab tudung dah sattle.

~wasalam~

6 ulasan :

  1. hai dear, jom join GA ni http://aliyahsyofia.blogspot.com/2014/02/first-giveaway-sempena-pembukaan-syofia.html

    hadiahnye kupon RM50 tau^^ btw done follow u :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima ksih dear for invited... i'allah ina ada masa ina join yer.. :)

      tq

      Padam
  2. good luck ina..100days lama lgi..akak da mula ada rama2 lam perut..75days to go..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh.. berdebar ye kak?? ina pun sama... i'allah mudah mudahan semua berjalan dengan lancar... :)

      Padam
  3. wahh .seratus tujuh hari lagi ea? licha tak sampai sebulan je nak jadi bride.. hahahah..
    hm.. tak rasa pon dah nak jadi puan. bz skit dengan kerja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh kak licha pun nak jadi bride jugak... waaaa tahniah kak... semoga allah permudahkan urusan akak...
      ina pun skrg bz dengan kerja... kene topup bnyk cikit, sbb nk cuti kahwin nanti kan... heheheh...

      Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)