27/02/14

Jalan Penyelesaian (Pak Andam)


bismillah...

nak update pasal research ina utk beberapa hari ni. ina search pasal jurumekup pemgantin. ina punya jurumekup, adalah sepupu ina sendiri tapi........................................... (dia pondan a.k.a pak andam). so, dok serabut2 kepala fikir macam mana nak handle ni. dah la pak andam selalu mekup before zohor kan?? jadi dah sah2 kene ambil air semayang tu sebelum di conteng mukanya. lain la kalau time tu period!!!!!!!!. 

"haram kalau lelaki mekup perempuan". yessss i'know... tapi kat area kg ina dah xder choice lain. yang xleh blahnya dia sendiri mempelawa ina untuk ambil pakej perkahwinan dengan butik dia (manja bridal). fuuuhhhh nasib baik murah...tapi big problem on my big day adalah pak andamku pondan....

hari ni baru ina dapat cara penyelesaian. setelah di baca hujah2 hukum islam, pendapat mak andam serta orang2 yang pro dalam hal ni. alhamdulillah... harap ni adalah penyelesaian terbaik...i'allah...

ina kongsikan dengan kawan2 yang bakal menamatkan zaman bujangnya xlama lagi. hope dapat membantu la dear. sebab aurat tetap perlu dijaga dan haram tetap haram ok...!!!!!!


1. Sewaktu nk mulakan solekan

~pastikan anda tidak berdua2an dengan pak andam tu. kalau boleh biar berteman.

~sebelum pak andam tu sampai, uolls kene pakai tudung yang menutup aurat. (ina suggest pakai tudung syria yang ketat di bahgian kepala (mudah pak andam tu nok touchup)

~pakai scarf yang macam reben kepala tu(entah apa nama dia) ada warna pink dan biru. jap lagi ina tunjukkan.

~kalau tudung syria tu singkat, lilit badan kamu2 dengan pashimina besar. jangan la pulak gi pakai baju ketat. xguna la u olls usaha nak tutup aurat kan.. :) sattle...

pakai tudung syria macam ni. lagi bagus kalau dah labuh. pin kan ketat2 kat dagu tu. biar tudung tu xbergerak2 dah bila pak andam tu nk touchup...

lepas tu, pakai benda alah ni (yg warna pink kat kepala tu). nak elak dari mekup terkena tudung... (memang susah). 

suruh mak andam tu pakai cotton glove (tq akak yg share gambar ni kat ina) akak yg dalam gambar ni adalah mekup artis dan pernah mekup ustaz tv alhijrah. barakallah sis....


ok, dah selesai.... mesti u olss tertanya2 macam mana pak andam tu nak mekup bila pakai tudung bagai. macam susah sesangat2 kan...meh ina share lagi :)





macam mana??? dah faham sekarang..... alhamdulillah...

tapi, ina xmenggalakkan la u olls pilih pak andam sebagai jurusolek utk big day or majlis tunang uolls...apa yang ina share kat atas ni, sebagai satu penyelesaian kepada muslimah di luar sana yang sama masalah macam ina. tapi ina percaya, kalau uolls stay kat area bandar or pekan mesti banyak choice mak andam yang boleh dipilih..(cuba elakkan pak andam)

semoga perkahwinan kita diberkati allah...
sama2 kita perbaiki kekurangan yang ada.... :)

~wasalam~

6 ulasan :

  1. akak ari tu pun guna pak andam....sbb butik pengantin tu paling dekat dengan rumah dan memang turun temurun kakak2 akak makeup kat dia....hope semua dipermudahkan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke sis...??? ya'allah ina rasa mcm meruntuh2 je jantung ni bila fikirkan pak andam taw.... alhamdulillah semua dh sattle. jln penyelesaian pun dah ada... :) amin kak wawa... semoga dipermudahkan juga urusan akak ...:)

      Padam
  2. sy amik freelance MUA perempuan..sbb MUA butik yg sedia ada tu pon pak andam..kena tambah budget skitlaa..hehe
    semoga dipermudahkan masa makeup nnt sis..kita semua nak yg terbaik :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye ke sis.... kalau mcm tu mmg kene tmbh bujet la kan.... hehehe. i'allah terima kasih sis.... ina pun harap yg terbaik dari allah ta'ala... ina hanya mampu merancang je sis... :)

      Padam
  3. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam taufiq... tq sudi melawat blog ina.... biasa2 je diari online ina ni.. nothing special pun. hehehhehe.... alhamdulillah ina dah pun melawat blog awak... :)

      Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)