11/02/14

Penjagaan Diri : Cara Ina


selamat pagi cikgu!!!!!
eh silap... bukan cikgu yer.... selamat pagi kawan2... :)
bismillah.. alhamdulillah... "skemanya". ok, hari ni, ina nk kongsi satu tips atawpun mungkin perkongsian kalau2 yang mana tengah mencari produk penjagaan diri yang sesuai kan...

firstly ina nak cerita sedikit tentang kulit ina. aik???ape hal plak ngn kulit ina ni... bukan kulit manusia ke ape.... hahahha. bukan!!!!!!!!!!.... ina sebenarnya nak bagi tahu kawan2 sekalian, yang kulit ina ni sesangat la SENSITIVE. kalau tersalah pijak air kotor, mesti gatal. sama jugak la kalau tersalah pakai produk facial atawpun untuk feminine formula mesti akan nampak kesannya. kesannya pulak, antara menjadi ataw tidak produk tu untuk tubuh badan ina... 

so, hari ini ina rasa sesangat la berbesar hati nak share ape yg ina pakai untuk tubuh badan ina. kirannya keseluruhan la kan.."cewah". hahahha (arena bujet retis jap). ina bahagiakan kategori dulu, sebab senang nak cerita... senang nk faham.. senang semua la katakan... jom let see...:)



1. BAHAGIAN RAMBUT

ina pakai yg botolnya bewarna coklat (feveret colour)

ok, untuk penjagaan rambut, ina dah try banyak la jugak shampoo rambut ni. hanya sunsilk je la yg sebati dengan rambut ina. CLEAR SHAMPOO pun ok, tapi harga plak xok... hahahahha. so,try la pakai sunsilk bagi rambut yg bermasalah. dekat botol tu, ada tulis jenis shampoo untuk perbagai masalah rambut. macam ina, ina pakai yg coklat tu sebab rambut ina selalu gugur.. :)



2. PENJAGAAN WAJAH
kalau ada yang berminat, boleh comment kat sini atawpun email je arenamuslimah@gmail.com

untuk penjagaan wajah,ina pakai GOLD BIO COLLAGEN dan SHISEIDO MASK. benda alah ni, ina dah pakai hampir setahun maybe. sebab dulu, ina pernah jual produk ni melalui online. cuma sekrang slow sikit, sebab ina lebih kepada jual shawl kat sini . kalau berminat dengan shawl ina, boleh pm ina di fb atawpun email je... :). eh salah promote plak... hahahahaha... nak cerita pasal mask and bio collagen ni, memang superb la... lagi2 shiseido mask tu. wah... bila tarik nak buang tu, rasa sedikit sakit, tapi white head yg melekat memang puas hati..

shiseido mask tu ina pakai, 3 kali seminggu (kalau rajin), kalau malas hujung minggu baru pakai. tapi, nak2 dekat kahwin ni, tetiba jadi rajin je nak pakai.. hahah.... untuk bio collagen plak, ina pakai sebulan sekali.... stok ina sendiri pun dah xbanyak.. hadoi...!!!!!.. best sesangat taw pakai both of products tu... xrugi kalau cuba...!!!!



3. MAKE OVER
mix brands..hahhaha

ina jelaskan satu persatu yer.

*. ina pakai set facial nano white. ina pernah cerita dulu pasal benda ni kat sini . ok, xpyh explain dah kan... boleh faham di situ je...

* compact powder jenama miammi ada jugak panggil miyami. no prob sebab ikut suka nak paggil apa. xder org tangkap pun kalau kita panggil salah... hahaha. bedak ni ina pakai dari form 5 lagi (dah pandai berbedak2 kot time tu). memang suka sebab 2 in 1 powder+foundation. so, ina dah jimat xpyh beli foundation... :)

*blusher from AVON. murah Dan xpayah susah2 nak cari. pergi je stokis avon boleh dapat dengan cepat. harga, tengok sendiri la... ina pun dah lupa. yang ina ingt, masa tu ina beli set trio maknanya blusher+eye shadow+eye liner... combo pack lagi jimat percent2... hehhehe

*eye shadow from AVON juga. ina suka warna ala2 gold or coklat. sebab match semua colour baju dan warna kulit org asian yg sawo matang...

*eye liner from AVON juga...ina pakai yang jenis stick sebab xpayah nk cari pisau nk tajamkn klau tumpul...senang nak bawa, dan  senang nak tanggalkan.

*lastly, lipstick pula ina pakai jenama silky girl. lipstick ni ina nak ajar cara nk beli yer.. eh bukan, cara nk thu matching dengan warna kulit kita la.. kalau cara beli xpyh ajar, ada duit pergi kedai then beli... hahaha. ok cara nk thu warna lipstick yang sesuai dengan warna kulit kita, firstly ambil yg tester. klau ekkau gmol yg baru ada yg kene sembur dengan promoter kedai.. hahaha. keduanya, try sapu kat atas tgn.. bukan telapak tangan yer... atas tanagn!!!!!. then kawan2 tengok la yang mana sesuai... ina punya cara la. orang lain punya xthu... hehhe...oh lupa, kod yg ina pakai 05 (deep plum)



4. PENJAGAAN WANITA

natural products :) i like...

seterusnya, penjagaan wanita. ape tu wanita, faham2 je la... malas nak explain.. ok, xfhm jugak, penjagaan wanita tu, penjagaan dalaman wanita..ok?? huhuhu... ina pakai pencuci wanita jenama D'hERBS dan untuk scrub pula ina pakai PUTRI BINARI SCRUB. dua2 best sebab memenuhi kehendak ina... pencuci feminine tu, ina pakai yg warna hijau. ada bau sireh dan epal sikit2. memang syiok habis ler.... try la, xrugi... :)

untuk mandian spa ala2bali plak, ina pakai lulur scrub. first try dulu, ina pakai yg bunga chrysan. tapi, second try plak ina cuba susu beras... hehehehe. dua2 best, wangi dan tahan lama... klau dh pakai, xnak keluar bilik air taw. sebab wangi sangat2.. macam tidur kat taman bunga.. try ler, best sesangat...



5. PENJAGAAN KULIT KERING

xmelekit..suka sangat...

untuk kulit kering, ina pakai rosken... ni pun akak housemate ina yg syorkan. mula2 pakai memang xrasa pape. tapi dah masuk 3 minggu ina pakai, memang different. kulit yang agak kering, menggerutu dan nampak garisan kulit kering tu kan, slow2 menghilang. suka sangat.... kulit ina ni sensitif (dah bagi tahu kat atas xdi kan). kulit ina cept sgt2 kering.... :)

ok dalr semua, rasanya dh lebih kurang la ina explain from head to toes... kalau ada yang kurang, harap di ampunkan.. hehhee. ok sayang2 semua, kalau ada paper yg nk dikongsikan,boleh comment yer.. i'allah ina akan cuba reply.. :)




~wasalam~

Tiada ulasan :

Catat Komen

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)