30/04/14

Semakin Manja


BISMILLAH

ok, teruskan kepada tajuk utama.. 

utk pengetahuan semua, masa tempoh permulaan perkenalan ina dengan bakal tunang dulu hanya la sebagai kawan FB je. masing2 frust dengan kisah lampau 


kami banyak berkongsi cerita2 dulu dan pengalaman masing2. alhamdulillah tunang ina lebih matang daripada lelaki yang pernah ina berkawan. kami berkenalan hampir 3 bulan dan mula serius bila masuk bulan 5.


masa tu tunang ina memang sedang mencari dan ina pula baru frust so, xnk fikir lagi bab2 cinta cintun ni kan. tapi, allah maha berkuasa. dia dah aturkan segalanya. kita hanya merancang, tapi allah adalah sebaik perancang untuk kita.. aturan hidup di buat olehnya mengikut kemampuan umatnya... 

masuk bulan ke 5, tunang ina dah mula meluahkan perasaan. mula2 tu ina ingt dia main2 je. tapi bila dia cakap nak dtg merisik, bertunang ina rasa "dia ni demam kot". ina still lagi anggap dia ni main2. hahahahaha..

so, satu hari dia nk buktikan yg dia" serius " , dia nk ina bercakap on fon dengan kak long dia. " wow" memang terkezut beruk la ina... sebab ina ingat dia main2 je rupa2nya(serius!!!!!!!!!)

so, bila akak dia tnya ina itu ini semua, ina rasa ina perlu bagi peluang. so, bincang ngn mama terlebih dahulu tengok apa reaksi mama dan abah ina..

mama ina punya komen

"along muda lagi, xnk sambung belajar ke" 
"entah2 dia tu main2 je"
"org tua???laki org ke??"

tu komen mama yg sebahagian. abah ina pula banyak mendiamkan diri. sebab dia tahu, anak sulung dia ni banyak perancangan masa depan.. ceewaaahh!!!!!!! ahhahaha

tapi komen perangsang dari abh 

"fikir masak2 kalau belum bersedia baik xpyh"


so, ina slow talk dengan tunang,tengok betapa seriusnya dia dan akhirnya ina terpaksa buat solat hajat dan istikharah untuk mencari satu jawapan yg agak penting dalam hidup ina.

istikharah xbermakna allah akan bagi petunjuk dalam mimpi ataw bayangan. tapi mungkin juga melalui hati. alhamdulillah ina rasa tenang dan xder pun nak sakit hati atawpun berfikiran negative terhadap tunang.

tanggal 31 ogos 2013, hari bersejarah ina. first time tengok tunang depan2 dan hari majlis pertunangan ina dijalankan.. sepatutnya date tu adalah hari utk merisik, tapi selepas kedua belah keluarga decide nak percepatkan, kami terus bertunang (xder dah merisik2... )

temph bertunang, kami ikat selama 9 bulan (ikut sunnah). sebab kami perlukan masa utk kenal hati budi.. masa tempoh ni la kami banyak kenal diri pasangan. kalau mula2 kenal dulu, tunang ina ni serius always (geram je nak cepuk) hahahaha

tapi, bila 30 hari lagi kami akan disatukan, tunang ina bukanlah org yg serius sgt... cuma garang tu adalah (tegas). "xkenal maka xcinta" bila dah kenal baru rasa syg....

mybe kami akan bercinta lepas kahwin.. sebab dalam temph bertunang baru 3 kali kami jumpa

1. masa hari bertunang
2. raya haji
3. family tunang dtg jalan2 kat kelantan

dalam temph ni juga, kami dpt menjaga batas pergaulan kami.. alhamdulillah sekurang2nya satu daripada terjebaknya maksiat kami dapat elak...
 

kisah kami bukanlah romantik macam kisah2 cinta lain. tapi, bagi ina kisah kami boleh buat novel...!!!!!! (veeerangan vroomm..vroom...) hahahaha

kami juga mengabaikan perkenalan muka buku kami dalam kad jemputan. hahaha macam xpercaya ina dh nak kahwin.. (terkejut lagi kot)

ape2 pun

 "INDAHNYA IKATAN HALAL MENUJU SYURGA"


doakan hubungan kami bahagia hingga ke syurga firdaus...

~wasalam~

10 ulasan :

  1. Balasan
    1. tq awak.... i'allah amin~... ^^,

      Padam
  2. knl mlalui fb pun dah boleh jadi tunang...jodoh tu rahsia Allah kan..Tahniah...semoga segala yg dirancang dipermudahkn oleh Allah..teringat kawan kite..knl melalui my space...last2 kahwin... bercinta lepas kahwin lagi sweet kan... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu syg.... jodoh rahsia allah.... ina pun xsagka secepat ni. klau ikutkan hati kecil, rasa mcm muda... tapi allah lebih maha mengetahui.... teruskan berdoa utk ina ye.... nervous!!!!!!!!!... ^^,

      Padam
  3. congratssss... semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin ya rab... tq mis liana.... :) i'allah doakan ina ye....^^,

      Padam
  4. semuga hubungan ina dan tunang sentiasa dlm rahmat Allah

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kak... mudah-mudahan... :)

      Padam
  5. indahnya perkenalan ina dgn tunang..terpelihara..semoga bahagia ye dik..aaminnn

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kak.... i'allah.. :)

      Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)