27/01/14

OTW # Senarai Semak Borang Kahwin Negeri Kelantan

bismillah... ok, ni entry utk yang lebih detail pasal borang nikah bagi negeri kelantan taw... ni pun lepas di buat research dlm semua blog dan jaheik sendiri... ok, proses ni msti buat dalam 5 bulan lagi nak langsung majlis. macam ina, dah boleh dah buat, tapi cuti tu xmengizinkan ina.. huhuhu. tengok la dalam bulan 2 nanti...

bagi pihak pompuan:(semua 2 salinan aje)

>salinan ic sendiri n pasangan
>salinan ic wali
>salinan surat nikah ibu bapa
>salinan surat beranak
>salinan sijil kursus pra perkahwinan perempuan & pasangan(attachkan bersama sijil kursus pra perkahwinan y asal lelaki & pompuan)
>keputusan HIV di negeri sendiri... (sb setgh kadi x terima buat negeri lain)
>borang kebenaran berkahwin pihak lelaki



bagi pihak lelaki: (kene settle dulu baru bg kpd pihak pompuan utk procced)
(semua 2 salinan aje)


<salinan ic sendiri n pasangan
<salinan ic saksi borang
<salinan sijil kursus pra perkahwinan perempuan & pasangan 
(attachkan bersama sijil kursus pra perkahwinan y asal lelaki & pompuan)
<surat pengesahan bermaustatin (disahkan oleh ketua kampung)
(jika berlainan alamat pada ic)
<surat pengakuan bujang (disahkan oleh majikan/ketua kampung)
<keputusan HIV di negeri sendiri.(sb setgh kadi x terima uat negeri lain)


haa... ni lebih details kan... fuuhhh banyak benda lagi rupanya ina kene buat. nasib baik cik tunang ina dh ambil borang kahwin semua. cuma nak tggu buat hiv dan cop penghulu kampung je... je??? xpyh nk je sgt... selagi belum sattle kepala ni letak je atas bantal serabut yg datg.. hadoi... smpai tidow rasa xcukup je sokmo... 

"semoga allah ringankn beban yg kami tanggung.. sesungguhnya mendirikan masjid adalah sunnahmu ya'allah..." 

~wasalam~



10 ulasan :

  1. semoga segalanye urusan ina dipermudahkan ..jangan stress2 sangat ina

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhuhuu.... banyak lagi yg xsattle kak.... semua otw.. tapi xnmpk pun waynya.... heheheh tq kak fazie :)

      Padam
  2. salam...sis,saksi kena byr jgk ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. SAKSI?? xperlu dear... cuma kene buat bayaran masa kita nk submit semua borang2 tu utk cop majlis je.. tu pun xbnyak... :)

      Padam
  3. Keyna mst dah selamat kawin kan.. nk tny la, hiv test bole buat kat luar Kelantan x??

    BalasPadam
  4. sis, kalau ibu bapa perempuan dah bercerai macam mana ye?

    BalasPadam
  5. nk tye..bpe mggu sblum nikah ek kne selesaikan sal klulusan nikah ni?

    BalasPadam
  6. alamak... banyak nya soalan... ina dah lama tak buka blog... sorrry semua...

    1 : hiv test boleh je buat dimana2 bergantung kepada qadi yang angkat nikah nanti. sebab ada sesetengah qadi dia nak pure ikut negeri... wallahulam

    2 : saya tak faham maksud bercerai tu macam mana, tapi kalau pasal wali awak kene panggil juga ayanh awak sebagai wali selagi di hidup, dan kalau sebaliknya awak mesti guna wali hakim.... wallhulam

    3 : kalau ina, dua bulan nak kahwin tu dah sattel... sebab suami ina orang melaka so banyak perkara kene sattle awak... but HIV test 3 bulan sebelum kahwin baru boleh buat ye.... sebab HIV ada expired date... wallahulam....

    BalasPadam
  7. assalamualaikum

    bakal suami sy orang johor , kalau untuk borang permohonan perkahwinan pasangan dari negeri yang berlainan,borang dan dokumen tu semua boleh diserah melalui imam kg ataupun kena melalui pejabat agama?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam..

      Oohhh seingat saya, kalau prosedure suami saya dulu kena sattle kat melaka dulu. Tpai, xsure melakui imam atau pjbt agama.. kalau suami cik tak tahu boleh direct tanya di pejabat agama macam mana prosedure dia.. :) slmt pengantin baru ya..

      Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)