14/04/14

Mas Kahwin Dan Hantaran Negeri Kelantan


bismilla..

sebentar takdi ina baru je lepas blogwalking di blog salah seorang blogger yang akan berkahwin juga.. suka baca entry dia sebab isu yg dibangkitkan adalah sangat HOT!!! di masa kini (nk strt buat karangan sekolah menengah dah aku ni).. ok, isu yg cik hidy bercerita adalah berkenan dengan mas kahwin.

ok, ina pun nak story morry jugak la pasal ni sebab benda ni juga akan menjadi satu topik yang boleh buat lelaki pening kepala dan garu ditempat yang xgatal.. heheheh.. ok, topik ina menjerumus kepada negeri kelantan je k.. sebab i'm kelantaneese girl so, sy xthu negeri lain punya story macam mna... 

mengikut majlis agama islam kelantan, negeri kelantan tidak menetapkan jumlah mas kahwin bagi sesebuah perkahwinan. so, depends pada pasangan la nak letak berapa kan.. tapi kat sini ina nak bagi tahu dulu, mas kahwin yang lelaki bagi kepada perempuan berjumlah rm+++....tok kadi akan bilang dan akad akan dibuat mengikut jumlah yang dikira tersebut... faham x??

contoh: mas kahwin berjumlah rm 10,000.00

tok kadi akan cakap " dengan mas kahwinnya sebanyak 10,000 ringgit tunai...." sah.. sah..

ok, macam tu lebih kurang. so, tunang ina kan org melaka memang dia xfaham maksud mas kahwin negeri kelantan tu mcm mana. bila kami decide nak letak mas kahiwn sebanyak tu, pihak tunang ina terkejut.. smpai tanya banyak2 kali.. hahahahaa.. 

kami punya majlis, dari segi persiapan hingga la selesai majlis, semua duit sendiri. langsung xguna duit pihak lelaki.. tapi, kalau pihak lelaki nak bagi saguhati or hadiah itu xtermasuk dalam duit mas kahwin.. 

jadi, kenapa ina kene banyak berjimat, sebab semua perkara dan hal berkaitan majlis perkahwinan ina 75% adalah duit ina sendiri.dan half percent lagi tunang bantu sikit2.. hehehe. lelaki pula hanya sediakan mas kahwin dan majlis disebelah sana. xpyh la nak fikir majlis sebelah perempuan.. kalau nak bantu sikit2... besar padang bola ina tadah... hahahhaa...

isu mas kahwin mengikut pangkat or kelulusan..
hahahahaa.. botak kepala tunang ina nak cari duit.. xpe la, kami bukn nak hidup dengan duit hantaran tu je.. sebab kami percaya, rezeki allah ada dimana2. just usaha dan jangan lupa ibadah pada allah... allah menjanjikan nikmat yg indah pada hambanya yang selalu mengabadikan dirinya pada allah...

perkahwinan yang grand sampai habis beribu2 ringgit pun xkan menentukan kebahagiaan sebuah keluarga.. semunya terletak pada pasangan tersebut nak mencorakkannya bagaimana..

so, kepada adik, akak, ibu kat luar sana, xpayah nak demands sgt la hantaran korang.. nasib ada lelaki nak kat kita pun dah kene bersyukur taw... kalau nk wedding yang mewah, kumpul duit dari sekarang.. boleh buat grand kalah che ta..... hahahahha

semoga bermanfaat

~wasalam~

16 ulasan :

  1. Pernah dgr jgak cite pasal orang kelantan punya mas kawen..
    Best tul mas kawen beribu2 negeri2 lain ratus2 je hehehe..
    Owh orang Klate rupenya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe... kita ore kelate kak...

      beribu2 pun kak, ina rasa xleh simpn juga.. sebab nk sattle kan yg mana ina buat deposit payment... hehehe... xnk lepas kahwin bertimbun hutang lepas tu bawak hutang smpai bertahun2 gara2 xnk guna duit hantaran tu... ^_^

      Padam
  2. Ape pun jangan sampai membebankan pasangan. belanja ikut kemampuan dan yg penting elakkan buat loan. bahaya utk ekonomi jangka masa pjg kan. akk dulu hantaran mas kawen takde ikut kelayakan akademik pun. majlis pulak join venture dgn kakak akk. memang jimat banyak. Alhamdulillah. yang penting kehidupan seleaps ijabkabul tu kan. semoga dipermudahkan walimah adik nti. aameen.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye kak... ina setuju.. dulu, masa tunang decide nk kahwin secepat mungkin, kepala dah pening sebab ina baru kerja. terfikir nk buat loan je... alhamdulillah tunang banyak bagi nasihat dan banyk tolong ina... loan xder, hutang yang deposit payment, i'allah boleh sattle.... ^^,

      terima kasih kak.... mudah mudahan ye.. amin~^_^

      Padam
  3. I'm klantanese tapi parents dok Pahang . So akan nikah kat Pahang. Hihi =) Jadi mas kahwin and hantaran 2 benda berbeza. Tapi bakal suami orang kelate.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehhe.. jadi hanis kene ikut pahang la kan.... xpe, xkisah la belah mana pun, yg penting ijab dan kabul kan... semoga persiapan hanis berjalan dengan lancar... ^_^

      Padam
  4. Balasan
    1. hehehhe... sikit2 je pun ina thu... tu ina kongsi kan dear.. ^_^

      Padam
  5. kan ke perkahwinan yg paling kurang belanjanya paling berkah.... elokla berjimat dari buang2 kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak.... ina pun semua make my self.... sebab nak cut cost.. hehehe. mcm kedekut, tapi puas hati sgt2 sis... ^^,

      Padam
  6. ohh.. 101 ye untuk negeri perak?.. hihi.. licha mintak ikut sedap hati je.
    tapi apapon ikutlah kn. jgan sampai membebankan future husband cukup la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak licha.... ina pun xnk bebankan dia... sebab lepas kahwin lagi bnyk duit nak pakai. lepas ni dok jauh lagi la ulang alik melaka _kelantan... hadoi.... !!!!!!!.... semoga allah kuatkan kan hati kami... ^^,

      Padam
  7. mas kahwin lagi, hantaran lagi.. hmm.. pakai x kahwin la kalau tinggi2 mcm skrg ni.. ehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la... sesetengah org sekrang demandnya tinggi sgt... smpau sakit kepala lelaki.. i'allah nanti ada rezeki dan jodoh awk k... hehehehe ^_^

      Padam
  8. Salam..B2B juga rupa ya. Hehe Fiza jalan2 dan follow sekali kat sini. :) betul, fiza pun berjimat2 ni nak urus majlis kawin ni. Buat mana yg mampu dan wajib ja pasti tak perlu guna banyak duit. ;) goodluck dear.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq dear... mudah-mudahan semua persiapan kita berjalan lancar..... yang penting yang wajib didahulukan kan... hehehe ^_^

      Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)