14/08/14

Kesihatan Ketika Hamil : Kuman Dalam Darah Ketika Mengandung


bismillah



Semalam ina ada story pasal checkup ina dengan doktor kan. Ina dikatakan mengalami tanda2 KUMAN DALAM DARAH. Masa tu blurr juga sebab xpernah dengar dan alami sebelum ni. So, xjangka la pulak yang penyakit ni ada bahayanya. Semalam, ada juga ina reserch on web pasal penyakit nie. Tentang simptom, kesan dan cara untuk mencegah.

Doc yang merawat ina suspek mungkin keadaan persekitaran ina kotor. Yes!! ina memang akui yang rumah sewa ina agak kotor. Ina bukan sewa rumah sebijik taw, tapi rumah kedai. Sewa bilik untuk orang bujang. Ina stay kat sana dah hampir setahun lebih. Persekitaran tu faham2 la kan, bilik yang xcukup pencahayaan matahari, berhabuk, kotor dan boleh mengakibatkan penyakit. 

Ina ada bincang dengan hubby untuk keluar dari rumah tu, alang2 mengandung ni kan, xnk la susahkan housemate walaupun housemate ina dah macam saudara sendiri. Ina sayang sgt2 kat diorang.. Rasa keberatan tu ada untuk tinggalkan mereka, tapi tu la ina perlukan orang yang berpengalaman untuk conduct ina. My first pregnant, ina perlukan lebih banyak ilmu from mom. Jadi, ina perlukan mama ina untuk bantu ina sampai la ina bersalin. Suami?? ina xboleh nak susahkan suami sebab dia kan jauh. Ina kene kuatkan semangat nk bawa kandungan ni, sampai selamat bersalin nanti. 

Back to the main story!!!! ina buat reserch serba sedikit untuk tahu kenapa semua ni berlaku pada ina. Yes!! ina akui ina memang mempunyai tubuh badan yang agak kurang antibodynya. Sebab ina perasan, kalau ina kurang mandi, xcukup 3 kali sehari, ina mudah kene selsema dan tekak jadi sakit. Itu mungkin normal untuk manusia kot (i'm not a doctor)..hehe

Masa nurse amek tekanan darah ina, ina dh mula pelik kenapa la nurse ni 2,3 kali pam tangan ina. Sampai naik biru dah taw. Bila dia arah ina buat tangan itu, ini ina just ikut je. Lastly dia pam dan cakap 

"kenapa ek darah awak slow je nie"
"yeke nurse, sy pun fisrt time ni dengar darah bergerak slow"

hahahha nampak kan (i'm not a doctor). Lepas tu, ina disuruh amek darah.Aduhai, benda paling ina xsuka. Sejak mengandung nie, dah 3 kali taw amek darah.. Habis nanti darah kita!!!! yeke??? entah la... hahahah

After blood test keluar keputusan, ina kene jumpa doktor pula.. Tengok jam dah pukul 3.45ptg. Fuhhh lamanya ina dok kat klinik kesihatan hampir 2 jam. Then, smpai la giliran ina untuk checkup dengan doktor yang sesangat la cute. Ina cerita pasal masalah ina itu, ini bla..bla...bla..bukan main pnajnag kan. Lepas tu doktor just cakap yang ina ni ada kuman dalam darah. Ina tengok muka doktor tu, xder la macam serius. So ina anggap penyakit ina pun xserius la... hehehe..

Balik rumah terus rehat. Ina dapat ubat panadol dan selsema. Keesokkan harinya, ina cari maklumat pasal KUMAN DALAM DARAH. hurm.... kalau nk tahu, kene TENGOK SINI. Ina share dengan bakal2 ibu atawpun yang pernah alami penyakit sama macam ina. 

~wasalam~

6 ulasan :

  1. Balasan
    1. tq syira... :) i'allah i'll ^^,

      Padam
  2. Moga mummy n baby sihat selalu. amin :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ bie... TQ doakan ina dan baby... tq juga sebab sudi melawat blog ina yg xseberapa cun nie.. heheheh

      salam perkenalan :)

      Padam
  3. haah kan. kte perlukan org yg de pgnlaman bab2 mcm ni. tkut lain plak jadi nnti. kesian hsemate jd nebess nk handle :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la ifa... ina kalau boleh xnk sushkn org. klau famly tu ok la kan, sbb dh tggjwb. skrg pun perut asyik memulas je..

      tq ifa sudi melawat blog kita.. :)

      Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)