21/10/14

I Want To Touch A Dog , Nauzubillah


Bismillah

Ini bukan viral, dongeng ataupun ilusi. tapi inilah kenyataan yang perlu dihadapi dan perlu dicegah oleh kita yang beragama islam. Islam yang masih memegang kepada AL-quran & Hadis. Mengikut mazhab yang mementingkan kesucian yang tinggi iaitu Mazhab Syafi'e. Subahnallah, apakah yang sudah berlaku??

Ina dengar khabar ini pun, masa dengar radio IKIM semalam. Sangat terkejut, teruja dan gempak habis la. Ina tertanya-tnya mengapa program sedemikian boleh di luluskan oleh pihak berwajib. Ini kata penganjur "bertujuan untuk menghilangkan kebimbangan dan persepsi negatif terhadap anjing, terutamanya di kalangan umat Islam, disifatkan sebagai berjaya oleh penganjurnya" sumber sini. Waaa memang gempak la kan dapat sentuh anjing tu. Binatang yangs ah2 haram dari hukum islam dan al-quran pun dah jelaskan binatang "itu" haram disentuh. 

Menjadi satu tanda tanya, siapakah yang meluluskan idea yang agak, erghhh ini?? siapa,diman, dan mengapa itu bukan persoalan ina. Ina jadi musykil bila orang yang pakai tudung, islam dan tahu pasal hadas boleh sentuh binatang tersebut. Opsss ina xcakap xleh sentuh tanpa sebab ok!!!! boleh disentuh tapi kena ada sebab yang sangat kukuh.

Ina bukannya alim pasal ni, so ina rasa apa yang diexplain di bawah nanti boleh bagi kefahaman kepada kita insya'allah. Jom sama-sama kita baca ye. wallahulam~


Hukum menyentuh anjing

Memang wujud khilaf di kalangan ulama mazhab dalam bab tubuh anjing itu najis mughallazah atau tidak. Secara ringkasnya, dalam mazhab syafie menyatakan seluruh tubuh anjing adalah najis mughallazah (Imam nawawi, Mughni Al-Muhtaj, Khatib Syarbini), selain mazhab syafie menyatakan hanya air liurnya sahaja najis. Ini berdasarkan hadis:

“Sucinya bejana (bekas) salah seorang daripada kamu yang dijilati anjing adalah dengan dibasuh bejana itu tujuh kali dengan air dan pada basuhan pertama dicampur dengan tanah.”
[Hadis Riwayat Muslim, Abu Daud dan Ahmad]

Jadi, hukum menyentuh anjing memang ada khilaf. Yang pasti, haram sengaja menyentuh sesuatu yang akan menyebabkan perpindahan najis keatas tubuh kita. Jadi, menyentuh anjing dalam keadaan anjing itu atau tubuh kita basah/lembap/berair, maka haramlah menurut mazhab syafie kerana najis boleh berpindah.

Kenapa seluruh tubuhnya dianggap najis berat menurut mazhab syafie? Kerana pastinya anjing membersihkan dirinya dengan menjilat. Maka kemungkinan besar air liurnya ada di tubuhnya.


Hukum membela anjing


Namun tiada khilaf dan telah ijmak (sepakat) antara semua ulama-ulama muktabar muttaqaddimin dan dan mutaakhirin bahawa, tidak dibenarkan seorang Islam untuk membela anjing menjadi haiwan belaan, sebagaimana kita bela kucing, yang kita peluk, cium, belai dan sebagainya, KECUALI membela atas 5 sebab yang dibenarkan, iaitu:

i. Untuk menjaga harta
ii. untuk menjaga tanaman
iii. untuk menjaga ternakan
iv. sebagai anjing untuk memburu
v. menjaga keselamatan keluarga


"Nabi SAW bersabda: Barang siapa memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath." 
[Hadis Muttafaq 'Alaih]


Daripada Abdullah bin Umar dia berkata: "Aku mendengar Nabi SAW bersabda: Sesiapa memelihara anjing selain anjing untuk berburu atau anjing menjaga binatang ternak, maka pahalanya akan berkurang dua qirath setiap harinya." 
[Riwayat Bukhari no. 5059 dan Muslim, no: 2940]


Juga daripada Ibnu Umar berkata: "Rasulullah SAW memerintahkan supaya membunuh anjing kecuali anjing untuk berburu atau anjing untuk menjaga kambing atau menjaga haiwan ternak."
[riwayat Muslim no. 1571]


"Barangsiapa memelihara anjing tidak untuk keperluan berburu atau penjagaan (harta/keluarga/diri/ternakan/ternakan), maka pahalanya akan berkurang sebanyak satu qirath bagi setiap hari" 
[Hadis Muttafaq 'Alaih]


Daripada Aisyah r.a beliau berkata: “Telah berjanji Jibril dengan Rasulullah akan datang dalam suatu waktu, pada ketika janji itu telah tiba waktunya, Jibril tidak datang. Di tangan Nabi ada sebatang tongkat, maka baginda buang tongkat itu sambil berkata: “Tuhan dan RasulNya tidak akan menyalahi janji”. Kemudian Nabi melihat ke sebelahnya, maka baginda melihat ada anak anjing di bawah tempat tidurnya. Maka baginda bertanya: “Bila masuknya anjing ini?” Siti Aisyah menjawab: “Saya tidak tahu”. Lalu disuruh usir keluar anjing itu. Setelah anjing itu keluar datanglah Jibril dan Nabi terus bertanya: “Engkau berjanji denganku akan datang dan aku menunggu tetapi engkau tidak datang”. Jawab Jibril: “anjing yang berada di rumahmu yg menghalangi aku, kerana Kami (Malaikat) tidak masuk ke dalam rumah yang ada di dalamnya anjing dan gambar"
[Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim]

Syaratnya:

1) HARAM bela anjing di dalam rumah
2) WAJIB beri makan minumnya
3) HARAM mendera atau mencederakannya
4) HANYA atas 5 sebab di atas sahaja


Walaubagaimanapun, anjing tetap bukanlah haiwan yang wajar dicaci, dihina, dibelasah, dibunuh sewenangnya, dipukul, diseksa atau apa sahaja salah laku. Anjing tetap haiwan yang wajar diberi kasih sayang dan belas ihsan, kerana ia tetap makhluk Allah. Telah ada hadis panjang mengisahkan tentang seorang yang banyak dosa, yang memberi anjing minum, dimasukkan ke syurga kerana pahalanya memberi minum kepada anjing itu.

Rujukan:

Halal wa Haram fi al-Islam (Prof Dr Yusof al-Qaradhawi)
Mughni Al-Muhtaj (Imam Nawawi)
Haza Halal wa Haza Haram (Abdul Qadir Ahmad 'Ata)


Jika ada khilaf ina disini, harap tolong betulkan. Kita kan manusia yang dilahirkan tanpa kesempurnaan, jadi xsalah kalau kita saling menegur. Semoga teguran tu mengajar kita erti muhasabah. Bertaubatlah jalan yang terbaik untuk kita.

~wasalam~

2 ulasan :

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)