20/01/15

Ovarian Cyst


Bismillah

For sure, ina memang tak tahu ina ada ke tak. But, half of symptoms of Ovarian Cyst ada pada diri ina. Ina dah lama survey pasal ni dan masih belum ada kekuatan untuk cek. Tengok la untuk seminggu lagi, kalau kesakitan ni berlarutan ina akan tunggu suami balik untuk checkup.. Doakan ina ye... :) meh ina kongsi apa itu Ovarian Cyst...Boleh tambah ilmu kan :)

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/airyang berada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada diantaranya yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. 

Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simtom atau gejala. Ia hanya akan disedari apabila sesorang wanita itu membuat ultrasound ketika menghadapi masaalah kesuburan. Kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda. 

Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Ovarian Cyst yang normal adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Cyst jenis ini dinamakan sebagai FollicularCyst. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah kerana jika ia tidak pecah, saiznya akan bertambah besar serta membahayakan. 

Perbezaan ovari normal dengan ovari yang mempunyai cystSiapakah yang Berisiko Untuk Mendapat Cyst ? 

Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated. 

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya. 

Apakah Simptom atau Gejala Ovarian Cysts ? 

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah: 

*Muntah dan Loya (yes,i'm)
*Sakit Perut (yes, i'm)
*Sakit semasa hubungan seks (not sure)
*Sukar atau kerap kencing (not sure) 
*Rasa perut penuh dan tidak selesa (yes i'm)
*Rasa berat pada ari-ari (not sure berat macam mana)

Adakah Cyst Penyebab Masalah Ketidak-Suburan ? 

Cyst mempunyai pelbagai jenis dan kebanyakkanya tidak menjadi penyebab dan tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil. Kebanyakan cyst tidak menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekirangan anda mengalami Endometriosis atau Polycystic Ovaries (PCOS), ia mungkin berkait rapat dengan masaalah kesuburan. 

Bagaimana untuk Merawat Cyst ? 

Rawatan masaalah cyst bergantung kepada jenis cyst yang dialami oleh pesakit. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk. Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita

Perkongsian dari  : Segalanya Mengenai Kesihatan

Wasalam....

4 ulasan :

 1. Saya pun takut sangat benda ni..pernah dapat symptom kat atas tu..cek2 rupanya preggy. Tapi next weeknya keguguran..xde rezki nak ada baby lagi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. harapnya tak la kak shima... takut ina.. Kalau just sakit perut, alhamdulillah... kalau preggy lagi alhamdulillah.. hope semuanya ok2 je.. :)

   insya"allah nanti ada rezeki kak shima nak dapat baby k.. :)

   Padam
 2. Hopefully kita semua diberi kesihatan yang baik amin...

  BalasPadam
  Balasan
  1. amin ya allah.... tq kak... ina dah cek, nanti ina update.. :)

   Padam

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)