26/09/12

~ApAm PolKaDoT~




SALAM~ 

MASA KAT POLI DULU (AMBOI CM DAH BERKURUN, PADAHAL BARU 5 BULN) 

ADER LA KAKAK NI WAT MAI BENDA BINTIK2 TAPI SEDAP. SY MULA2 TERKEJUT JUGAK 

TGOK SBB CM PELIK TAPI COMEL. MASE MASUK MULUT TU, WOW MMG LEMBUT SGT 

N ADER PERISA. PAS TU, SY BERAZAM LA NK WAT JUGAK SATU HARI 6T, TAPI DH 5 

BULAN, SMPAI HARI NIE SY XBUAT2 AGI...HAHHAH....!!!! :)




BUKN APE, SY NI LAW XDER BRG2 MMG LA XKAN JADI. MAMA SY PULAK SUH SY BUAT, 

TAPI SY CKP PE " SORY LA MA, SBB ALONG XINGT RESEPI DIA". PADAHAL RESEPI DAH 

BERHABUK LAM ALMARI TU..HEHEHHE :) 




TUK PENGETAHUAN KWN2 SEMUA, POLKADOT NI BUKN SAHAJA TUK DIJUAL, TAPI 

UNTUK BUAT HANTARAN PERKAHWINAN POM BOLEH. MMG CUN HABIS LA.... SBB MY 

SEPUPU PERNAH BUAT TAW...SMPAI SEMUA ORG AMEK GMBR,SBB SEBELUM NI KN ORG 

BWK KEK, TAPI DIA BAWK POLKADOT...MY BE PELIK TP BG SY MMG AWESOME LA!!!....:)




DAH LA MALAS NK CKP PAPE AGI...JOM SY POM XSBR DH NI NK TGOK APAM 

POLKADOT YG CUMEL2 LAGI SEDAP NI..!!!!!!!!!  CEPAT!!!!!!!!!!!....:)


aaaa......xleh tgok...!!!! comel sgt2......

Bahan-bahan untuk masak apam polkadot ( 50 biji papercup medium )
bahan yg wajib ader untuk polkadot

3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan)
220 gm gula halus (anggaran 1 cawan)
150 ml susu segar/ susu cair (anggaran 3/4 cawan)
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna
**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
**sudu kecil = sudu teh
**filling ialah inti bagi apam.
ni pulak contoh filling (inti) blueberry/ strawberry

Cara-cara penyediaan apam polkadot

1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.

2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.

adunan yg telah dibahagikan kepada beberapa warna
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.

5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).

6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
time ni kita nk masukkan filling.

7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.

8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 
 10-15minit atau sehingga masak.



LEPAS TU!!!!!!!!!!!!!!!JADILA APAM POLKADOT YG CUMEL2......ALA SYGNYA NK MKN!!!!...:) TAPI KENE MAKAN JUGAK...HUHUHU :)


WARNA WARNI
APAM POLKADOT STRWBERY N LADY BIRD




SESUAI UNTUK HANTARAN..!!!

CANTIKKAN.....KN SY DH CKP XDI, MMGCNTIK AWK.....

KALAU NK GRAND LAGI, LEH WAT CM NIE....BILA BUKAK SURPRISED!!!!!!!..HAHAHA





UNTUK HADIAH KEPADA TEMAN POM SESUAI!!! JUGAK....

UNTUK HADIAH HARI JADI POM OK KAN.....

COMELNYA........


Tips tambahan untuk buat apam polkadots.

1. Untuk mengelakkan filling melekat bawah apam (sebabnya filling terlalu cair). So cara untuk keraskan filling ialah first panaskan 1 sudu besar butter/marjerin. Pastu masukkn anggaran 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hingga nampak tepung tu mendidih. Pastu masukkn jenis filling/jem yang nak guna. Kacau hingga sebati dan pekat. Kalau rasa keras sangat, boleh tambah sedikit air. Kalau lembik, boleh tambahkn lagi filling/jem..
 
2. Sebelum masukkan adunan ke dalam piping bag, kacau adunan sehingga kelihatan sebati dan licin (tiada lubang angin) untuk mendapatkan permukaan apam yg rata dan tidak berlubang.
 
3. Kukus apam dengan api sederhana. Kalau api besar akan menyebabkan apam polkadot akan merekah.
 
4. Bungkus alat kukusan dengan kain untuk mengelakkan air menitis ke dalam adunan apam ketika mengukus.
 
5. Selepas siap kukus dan agak2 apam dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara. Apam akan jadi keras jika terdedah lama pada udara.


apam lady bird!!!!...cute sgt6x


OK LA~ SY POM DAH SHARE. SO, HARAP2 KWN2 LEH LA MENCUBA....JGN JADI MCM SY, DH LAME NK CUBA TAPI XCUBA2....HEHHE (BUKN MALAS TAPI XBERAPA SEMANGAT LAGI) "INSYA'ALLAH" SAYA POM AKN CUBA JUGAK.......OK LA NK G REHAT PLAK NIE. DAH TIME LUNCH POM....SELAMAT MENJAMU SEMUA!!!!




wasalam dari arenamuslimah.blogspot.com ~





Tiada ulasan :

Catat Ulasan

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)