27/11/14

Bisnes Kami


Bismillah

Hari ni nak cerita la sikit pasal bisnes yang ina dan suami buat ni kan. Mula-mula tu, confident memang ke laut la sebab ina zero pasal berniaga ni. Tapi, suami banyak bagi semangat dan dorongan la sebab dia dah berpuluh-puluh tahun berniaga. Jadi, pengalaman dia dah macam taiko,abang long dan Tumulak...hahaha tetiba!!!!!

Ok, berbalik kepada hadis :

“9/10 daripada harta ialah dari hasil berniaga” (HR Tirmizi). 

That's why la bila suami cakap je pasal ni kan, tetiba je jadi semangat. Tak kedekut pulak nak keluarkan modal...hahahahaahha gelak sakan hokkey!!!!

Sebelum kahwin dulu, memang ada pasang niat nak berniaga kecil-kecilan. But, masa tu duit sangat la membataskan segalanya sebab kami nak sattlekan perkahwinan kami dulu. Jadi, kami juga ambil masa 3 bulan nak betulkan ekonomi rumah tangga kami. Dasyat?? yes.... sebab perbelanjaan kami untuk majlis semuanya 80% kami cover dan sikit-sikit tu adalah family support juga. Impian nak ada bisnes sendiri tu, terkaku ditengah jalan. Kami sattle semua hutang majlis dan alhamdulillah kami tak ada buat loan bank so, kami boleh releks la sikit.

5 bulan berlalu, akhirnya ina dan suami sepakat nak buat bisnes ni. Walaupun kecil-kecilan just untuk mengisi masa lapang dan duit poket alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Modal, ina dan suami sepakat sama-sama. Ina handle bisnes ni dengan acuan yang diajar oleh suami. "Nak senang bukan senang kan" pernah dengar tak ayat macam ni?? Kami bermula dari bawah dan ina rasa dari bawah la kita kenal erti sebuah perniagaan sebelum dikenali orang ramai.

26.10.14 officially ina dapat lesen. Oittt!!!!! jangan ingat orang berniaga online tak perlu lesen taw. "Baik mencegah dari merawat" & "berjaga-jaga sebelum terkena". Jadi, ambil la langkah yang bijak ye semua.

Ina lebih tertumpu kepada Instagram sebab ina rasa, InstaShop lebih diberi perhatian oleh para pengguna instagram. Ce tengok berapa banyak perniaga online sekarang buka acc instagram kan. Memang landasan terbaik la kalau nak berniaga...hehehe

So, apa tunggu lagi, moh la follow instashop ina ye. Kalau boleh invite kawan-kawan sekali. Sebab ina akan buat giveway after 1K followers.


Mereka mengerjakan itu supaya Allah memberi balasan kepada mereka denganyang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan, dan supaya Allah menambah kurnia-Nya kepada mereka. Dan Allah memberi rezeki kepada siapa yang dikehendakinya tanpa batas (24:38)


~wasalam~

2 ulasan :

love u ollz.... semoga kita terus berblogging :)